Skip to content

Baharat Nasıl Saklanır?

Baharatlar yemeklerimizin olmazsa olmaz tatlarıdır. Uzun sürede kullanılan ve çabucak tüketilemeyen yiyecekler olduğundan, baharat saklama konusu oldukça önemlidir. Mutfak genel olarak sıcaklık değişimlerinin sık olduğu bir alan olması sebebiyle, baharatlarınızı bu değişimlerden etkilenmeyecek bir yerde muhafaza etmeniz gerekir. Taze baharatlar buzdolabında saklanabilirken, kuru baharatlarınızı özel üretilen baharat saklama kaplarında ya da uygun gördüğünüz korumalı ve vakumlu kaplarda muhafaza edebilirsiniz.

 

Kısa Sürede Kullanılan Taze Baharatlar Nasıl Saklanır? 

Eğer yemeklerinizde biberiye, kekik  ve nane gibi baharatları taze kullanmayı da seviyorsanız bazı saklama yöntemlerini kullanarak kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.

  • Salatalarda, yemeklerde ve özellikle cacık yapımında keyifle kullandığınız taze nane en çabuk bozulan taze baharatlar arasındadır. Peki taze nane nasıl saklanır? İşte size birkaç ipucu..Taze naneyi satın aldıktan hemen sonra  yapraklarını bir kenara ayırarak birkaç kez sudan geçirebilirsiniz. Yıkanan nanelerinizi yaklaşık 10 dakika sirkeli suda bekletip eğer mümkünse salata kurutma kabında ya da bir süzgeç yardımıyla fazla suyu uzaklaştırmalısınız. Naneler iyice kuruduktan sonra bir mutfak bezi üzerine serebilir ve  bezi kenarlarından katlayarak bohça şekline getirdikten sonra buzdolabında birkaç hafta saklayabilirsiniz.

  • Aromatik tadıyla ve kokusuyla yemeklerinizin vazgeçilmez baharatı kekiği ise eğer taze kullanmak istiyorsanız yine dikkat edeceğiniz birkaç ipucuyla daha uzun süre saklayabilirsiniz. Taze kekik nasıl saklanır merak ediyorsanız önerilerimize kulak verebilirsiniz. Taze kekiği keskin tadı ve kokusunu kaybetmeden saklamanın en kolay yolu buzdolabında ve dondurucuda saklamak olabilir. Peki taze kekik dondurucuda nasıl saklanır? Taze kekiği sudan geçirdikten sonra bir tepsiye yaymalı ve içine karışmış farklı otlar varsa ayıklamalısınız. Taze kekik dondurucuda saklanabilir ve zamanı geldiğinde aynı tazelikte tüketilebilir. Bunun için doğrudan birkaç parçaya ayırıp buzdolabı poşetlerine koyabileceğiniz gibi eğer kaynar suda biraz bekletip soğuttuktan sonra poşetleyip dondurursanız renklerinde kararma olmaz ve ilk günkü rengiyle dondurucudan çıkarıp tüketebilirsiniz. Küçük parçalara ayırıp poşetlerseniz de çıkardığınızda kullanım kolaylığı sağlar. 

  • Taze baharatlarınızı saklamanın bir kolay yolu da baharatları buz küplerine uygun miktarda paylaştırarak üzerine zeytinyağı dökmektir. Bu şekilde dondurduğunuzda hazırda, yemeğinize doğrudan atacağınız aromatik baharatlı zeytinyağı küpleriniz olacaktır. 

Artık taze baharatlar nasıl saklanır biliyorsunuz ve aynı yöntemleri farklı taze baharatlarda da kullanabilirsiniz. 

 

Baharatlarınızı Isı ve Işıktan Koruyun

Kurutulmuş baharatlar neredeyse her yemeğe kullandığınız gizli lezzet artırıcılardır. Her an elinizin altında bulunan vazgeçemediğiniz baharatlarınızı tadı ve kokusunu yitirmemesi için günlük kullanımda sakladığınız yer bu yüzden çok önemlidir. Baharat nasıl muhafaza edilir merak ediyorsanız size birkaç saklama önerimiz var. 

  • Baharatlar mutlaka hava almayan saklama kapları içinde muhafaza edilmelidir. 

  • Günlük olarak kullanacağınızdan daha fazla baharatınız elinizde kaldıysa hava geçirmeyen kilitli poşetler içinde buzdolabına ya da dondurucuya kaldırabilir, ihtiyacınız kadarını hava geçirmez bir kavanoza koyarak tüketebilirsiniz.

  • Baharatların genel raf ömürleri bir yıl kadardır. Aldığınız tarihi üzerine yazarsanız bu tarihi aşmamış olur ve baharatlarınızı daha verimli kullanabilirsiniz.

  • Eğer baharatınızı ne zaman aldığınızı hatırlamıyorsanız ve ilk günkü gibi kokmadığını fark ettiyseniz o baharatı kullanmaya devam etmeyin. 

  • Genel olarak ulaşım kolaylığı açısından yemek yaptığınız ocağa yakın koymak mantıklı gibi gelse de baharatlarınızı ısı kaynaklarından uzak bir yerde muhafaza etmeniz önerilir. Çünkü ısı, baharatlarınızın çabuk bozulmasına ve böceklenmesine neden olabilir. Bu yüzden kuru baharatlarınızı hava almayan ve şeffaf olmayan  baharat kaplarında saklamalı ve olabildiğince ışık almayan ve ısı kaynağından uzakta bir dolap içinde tutmalısınız. 

  • Peki pul biber nasıl saklanır? Pul biber ve kırmızı toz biber gibi renkli baharatları diğer baharatlardan farklı olarak buzdolabında saklamalısınız. Renk ve aroma kaybının önüne geçmek için özellikle yaz aylarında ısıdan uzak tutmalı ve buzdolabında saklamalısınız. 

     

Baharatlar Nasıl Böceklenir?

Baharat nasıl saklanır konusundan önce baharatın neden böceklendiğini de anlar ve önlem alırsanız bu sorun da ortadan kalkacaktır. Baharatlarınızın bazen ağzı kapalı da olsa böceklendiğine şahit olmuşsunuzdur. Bu durumun en önemli sebebi ısıdır. Sıcak bir noktada kalan baharatlarda bazen, ağzı kapalı da olsa içeride oluşan nemden dolayı küf oluşumu başlar. Güvelenme dediğimiz olay da bu güvelerin yerleşmesi ve büyümesi için uygun nemli ortamı bulduğunu gösterir. O yüzden baharat kavanozlarınızı mutlaka kuru ve serin bir ortamda saklamalı ve ara sıra açtığınızda kontrol etmelisiniz.